Plugga vidare

Även om det kan kännas trögt efter gymnasiet att tänka på vidare studier kan det vara väl investerad tid att faktiskt skaffa sig en högre utbildning. Utbildning kan aldrig någonsin vara fel, och allt du lär dig har du oftast nytta av senare i livet, vare sig du är praktiskt lagd eller mer åt det teoretiska hållet.

Direkt efter gymnasiet kanske du inte vet vad du faktiskt vill bli, och då kan det vara svårt att söka en utbildning bara för att plugga. I sådana fall kan det vara bra att ta ett år ledigt ifrån studierna, jobba och ladda batterierna och fundera på vad du vill med livet. Under tiden du funderar kan det vara bra att skriva högskoleprovet även om du inte tänker söka utbildning till hösten. Resultatet kan vara bra att ha till senare ansökningar.

Stora fördelar med utbildning

Det är faktiskt inte bara studieskulder och många års plugg, tentor och nudlar på studentrummet. Det handlar om att skapa dig en framtid för att du ska kunna ha jobb och försörja dig, kunna bidra med något du tycker är intressant och har du utbildning får du lättare jobb samt en högre lön än om du är outbildad. Med en utbildning i ryggen har du alltid något att falla tillbaka på.

Högskoleprovet

Försök att skriva högskoleprovet för att hamna i fler urvalsgrupper vid din ansökan till utbildningen. Du betalar 450 kr för att skriva provet, men det gör å andra sidan att du kan ha fördel av resultatet för att komma in på din önskade utbildning. Olika utbildningar har olika antagningskrav, en del kräver kompletta gymnasiebetyg, en del kräver arbetslivserfarenhet, andra kräver gymnasiebetyg, praktiska prov och intervjuer.

Det finns oftast tre urvalsgrupper som en skola använder sig av. Den första är betygen du har, det andra är resultatet på högskoleprovet och det tredje är av skolan bestämda urvalsgrunder. Det betyder att om du har både betyg och högskoleprovresultat att visa upp kan du hamna med i två urvalsgrupper istället för bara en, vilket ökar din chans att faktiskt bli antagen. Vissa utbildningar som det är stor konkurrens om kan även titta på helheten, både betyg, högskoleprov och andra valda premisser. Detta kan exempelvis gälla läkare och veterinärer. Ett provresultat gäller i fem år, men om du vill kan du göra provet varje år eller vartannat, och det är alltid det bäst gällande resultatet du har som räknas.

Tänk noga

Innan du tackar ja till en utbildning så tänk efter. Kommer du att vilja jobba med detta när du är klar? Är det detta du vill göra resten av ditt liv eller i allafall bra många år framöver? Det är ganska hopplöst att kasta bort terminer av studielån och studiestöd på något du gör halvhjärtat, eller hoppar av halvvägs. Känn efter så att du är beslutsam och redo för det här, eftersom studielånen ska betalas tillbaka, och har du valt fel utbildning och vill gå en andra utbildning kanske du inte har något stöd kvar att hämta ut ifrån CSN.

Related Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© All Right Reserved