Läsa på folkhögskola

Ett sätt att studera kan vara att plugga på folkhögskola. Det är ofta annorlunda i jämförelse med högskola och universitet. På en folkhögskola brukar det vanligtvis vara en väldigt trivsam stämning där nästan alla känner alla och där det anordnas temadagar, olika teambuildingaktiviteter och andra roligheter. Privatpersoner och företag får inte lov att starta folkhögskolor, utan endast folkrörelser, organisationer, kommuner och landsting.

Ofta möjligt med anpassad studiegång

Folkhögskola kan vara ett alternativ för dig som har lite svårt för att plugga av olika orsaker. Du behöver kanske en lugn miljö, extra hjälp eller en mer anpassad studietakt. Detta är några av de fördelar du kan uppleva på en folkhögskola. Eftersom folkhögskola är till för folket, försöker alla skolor vara tillgängliga för dem med funktionsnedsättning, vare sig det är fysiskt, psykiskt eller socialt. En långsammare studietakt kan vara till stor hjälp, samt möjligheten att fokusera på ett fåtal ämnen åt gången. Förutom olika yrkesutbildningar kan du även läsa upp dina gymnasiebetyg eller skaffa gymnasie- och högskolekompetens.

Egenansvar

Att läsa på folkhögskola innebär att du har valt det frivilligt, att du är där för att du vill det själv, och för att du vill delta i undervisningen. Folkhögskolan rapporterar din närvaro till CSN och om du har för dåliga resultat eller närvaro påverkas ditt studiestöd. Det gäller att delta i undervisningen genom att framför allt närvara under lektionerna, delta i diskussioner och visa dig aktiv och intresserad. Du är vuxen nu, vill du komma någonstans i livet gäller det att bruka allvar och göra bra ifrån dig.

Betyg

Läser du allmän kurs, alltså för att läsa in grundskola eller gymnasie, får du inga betyg i vart och ett av ämnena, utan ett studieomdöme och ett behörighetsintyg. Detta ska skickas in tillsammans med din ansökan till högskolan om du tänker plugga vidare senare, eller till en yrkesutbildning på folkhögskola. Studieomdömet talar om hur du är som elev och gör en sammanfattande bedömning av din studieförmåga. Omdömet ges i en 7-gradig skala enligt nedan nivåer.

  • 4 – Utmärkt studieförmåga
  • 3,5 – Mycket god – Utmärkt studieförmåga
  • 3 – Mycket god studieförmåga
  • 2,5 – God – Mycket god studieförmåga
  • 2 – God studieförmåga
  • 1,5 – Mindre god – God studieförmåga
  • 1 – Mindre god studieförmåga

Vad kan man läsa på en folkhögskola?

Folkhögskolor har ett ganska spritt och brett utbud om du tittar landet runt. Det finns kristna inriktningar, fritidsledare, konst, musik, sång, dans, textil av olika slag, teater, film och foto, teckenspråkstolk, behandlingsassistent, författare och till och med en utbildning för Youtubers, samt lite till. Det finns något för alla.

Related Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© All Right Reserved