Kårverksamhet och nationer

När du börjar studera på högre nivå är det många nya begrepp som kan vara lite luddiga att känna till i början. Vem gör vad, och varför? Vad innebär allting? På sin webbsida berättar Lunds universitet om hur kårverksamheten, nationerna och den Akademiska föreningen fungerar.

Studentkåren

Studentkåren arbetar med studentpolitik, att säkerställa att studenterna har lite inflytande över utbildningens kvalitet och att studenterna har en bra arbetsmiljö. På de skolor som inte har nationer och akademiska föreningar håller även kåren i fester, sociala tillställningar och bostadsköer till studentboende. Att vara aktiv i kårverksamheten är dessutom en bra merit inför framtida jobbsök.

Nationerna

Den sociala biten mellan studenter utanför själva studierna håller oftast de olika nationerna i. Det kan vara fester, temadagar, kulturarrangemang, gym och idrott, pubverksamhet, matservering, klädbytardagar, körer, radioprogram och mycket mer. De håller även i bostadsförmedling och stipendier.

Akademiska föreningar

Akademiska föreningen består av 12 utskott som sysslar med det mesta ifrån miljö, politik, ridsport, spex, film, radio, poesi och faktiskt även caféverksamhet. Det är här det sociala som knyter an till plugget sköts. Intresseklubbar, ämnesklubbar, anslutna verksamheter för det mesta helt enkelt. Hitta studiekompisar via föreningarna, eller någon som kan hjälpa dig att plugga lite extra. Det är ett bra sätt att skaffa meriter inför kommande arbetsliv, samt nya vänner för livet.

När du efter din studietid ska söka jobb har du inget att förlora på att ha haft en aktiv studentperiod där du har engagerat sig i saker och visat att du är social och fungerar i samhället. Allt engagemang är bra och ger pluspoäng, samtidigt som det är roligt medan du gör det.

Related Posts

© All Right Reserved
ezy