Yrkeshögskola
En annan väg till arbete kan vara genom en yrkeshögskola. Det är en skola som har en hel del praktik och ett nära samarbete med olika arbetsgivare. Många av eleverna som har visat framfötterna på kurser och praktik har jobb när de tar sin examen. För dig som kanske inte är så teoretiskt lagd och vill spendera hur många år som helst i universitets teorisalar kan det här vara ett alternativ. Eller om du vill omskola dig. Du kan läsa mer om vad det är och hur det går till hos Myndigheten för Yrkeshögskolan och där kan du också klicka dig vidare för att se vad det finns för utbildningar.
Att plugga på YH
Det finns 16 olika utbildningskategorier och hundratals olika inriktningar. Det är arbetsmarknaden som styr vilka utbildningar som finns för stunden eftersom meningen med det här är att få ut folk i arbete inom de områden som har behov av arbetskraft. Alla utbildningarna är berättigade till studiemedel från CSN och de flesta är avgiftsfria.
LIA
En utbildning är oftast mellan 1 – 2 år långa och innehåller LIA, Lärande I Arbete, eller helt enkelt praktik. Praktiken tillbringar du ute på en arbetsplats, vilket ger dig möjlighet att skapa kontakter och visa vem du är och ha chans till en anställning när utbildningen är över. Ungefär 50 % av eleverna får arbete på sina LIA-platser efter avslutade studier. Alla utbildningar som innefattar 400 YH-poäng, vilket är 2 års heltidsstudier, har 25 % praktik, eller LIA.
Ansöka
Du ansöker direkt till den skola du är intresserad av att gå på och du ska ha grundläggande behörighet, alltså godkända gymnasiebetyg. Det kan även krävas extra förkunskaper inom vissa ämnen eller arbetslivserfarenhet. Vad som krävs varierar från utbildning till utbildning eller skola till skola.