Studentekonomi
Som student gäller det att hålla ordentlig ordning på ekonomin då budgeten oftast är ganska begränsad. De flesta studenterna får sina pengar ifrån CSN och beroende på hur gammal du är är bidragsdelen olika stor, men du har ungefär 12 000 kr att leva och bo för i månaden. Vissa månader är det dessutom mindre än så och under sommarmånaderna kommer ingenting.
För att få det att gå ihop gäller det att tänka efter lite. Räkna inkomster och utgifter och gör en budget som du följer. Dyra vanor som caféer och äta ute är nog bäst att lägga på hyllan tills du har din doktorsexamen och de har faktiskt ganska schyssta kläder på second hand, eller hur? Kurslitteratur och boende är två stora utgiftsposter för studenten, och ett studentrum kan kosta nästan orimligt mycket samt hyras ut under tråkiga villkor, som att du måste betala för rummet över sommaren trots att du inte bor där då.
Minska utgifterna
Dra ner på utgifterna så mycket du kan. Maten kan du spara in en hel del på. Detta menas inte att du ska sluta äta, men handla smart, gärna storpack och ihop med vänner. Dela på saker och laga mat tillsammans, gör matlådor och googla fram billiga recept. En hel del vegetarisk kost kan göra budgeten mindre tajt. Har du provat att köra “köttfärssås” till makaronerna på gula ärtor istället för på köttfärs? Lika gott men mycket billigare. Leta även på nätet efter begagnad kurslitteratur och du kan kanske gå ihop med en kurskamrat och dela på böckerna. Där kan det sparas en del pengar.
Onödiga småutgifter
Du har säkert en massa onödiga småutgifter till ingen nytta. Kolla över det. Även här kan du gå ihop med vänner om olika tjänster. Streaming för serier och film har ofta ett uppgraderingsalternativ där flera kan titta samtidigt, och är ni två som delar blir det billigare än om ni hade haft var sitt ensamabonnemang. Ha med en kasse till affären när du handlar. Ska du lägga flera kronor på en kasse varje gång blir det mycket pengar i slutänden.
Behöver du verkligen en bil? Kan ni vara flera som går ihop och delar på en bil? Eller ska du ställa av din egen bil under en period och låta den stå hos mamma och pappa? Det går ganska bra med tåg och bussar på många ställen, varvid en bil kanske blir överflödig. Tränar du? Det finns billigare alternativ än dyra gymkort. Du kan träna hemma eller i allafall kolla runt efter billigare gym. Din skola kanske har ett gym som står till studenternas förfogande? Det kan vara värt att kolla upp.
Har du mamma och pappa inte allt för långt bort blir de säkert jätteglada om du kan komma och äta middag hos dem på helgerna, och du sparar in lite pengar maten. Mammor kan dessutom förmås att skicka med matlådor också.