Plugga smart

För att lyckas med studierna och inte kasta tid och pengar i sjön är det viktigt att plugga ordentligt och klara av tentor och laborationer. Det finns många olika studietekniker beroende på hur just du funkar, men vissa tekniker är bättre än andra. Det finns dessutom flera sätt för att hjälpa hjärnan att fokusera på studierna. Bra mat, ordentligt med sömn och fasta rutiner är saker som hjälper dig att fokusera på det som är viktigt. Underskatta heller inte lite fysisk motion eller träning, det hjälper också hjärnan att minnas och fokusera bättre.

Studietips

Ät ordentligt så du har energi att plugga. Se till att sova på nätterna eftersom kroppen fungerar bättre i dagsljus. Avsätt tid till att plugga, och få det gjort också. Tidningen Metro ger fem tips om hur du förbättrar din studieteknik.

En del personer pluggar bättre till lugn bakgrundsmusik för att stänga ute andra ljud och en del vill ha mer tyst omkring sig. Se till att du har den miljön som passar dig bäst, men lägg undan sociala medier och annat, för det tar väldigt lätt överhanden. Sätt telefonen på ljudlöst läge. Dina vänner klarar sig utan dig ett par timmar, och du behöver faktiskt inte vara anträffbar hela tiden. Facebook klarar sig också väldigt bra utan dig, precis som Snapchat. Du kan kolla sociala medier när du har lite paus i pluggandet istället. Är det trögt att plugga så ta tätare mindre pauser och repetera och förhör dig själv på vad du läst med jämna mellanrum.

Plugga ihop med kompisar kan också hjälpa, men se till att det faktiskt pluggas istället för att pratas om annat. För en del sitter lärandet i handen. Att skriva av det viktigaste för hand, på gammaldags vis med papper och penna. Med bra anteckningar kommer du långt. Sannolikt har du anteckningar eller inspelningar från föreläsningarna dessutom, använd dem.

Inläsning och inspelning

Ett annat sätt att plugga är att lyssna på inläst material eller inspelningar av föreläsningarna. Detta kan du lyssna på medan du tränar, promenerar, joggar eller diskar. Eller varför inte bara ligger och vilar i sängen? Det är repetitioner av teorin som gör att det sätter sig i minnet. Du kan även sitta och lyssna på inspelningen och på nytt skriva ner de viktiga bitarna medan du lyssnar. Det blir som att gå på föreläsningen flera gånger. Finns inte just din kurslitteratur redan inläst kanske någon klasskamrat kan hjälpa dig att läsa in det eller prata med din lärare. Tänk på att det är inte bara de med dyslexi som har stor nytta av inläst material. Prata även med läraren innan du bestämmer dig för att spela in en föreläsning, så att det är okej att göra en ljudupptagning.

Related Posts

© All Right Reserved
ezy