Vad ska studiemedlet räcka till?

Som student har man i regel inte speciellt mycket pengar att röra sig med, även om vissa kan ha bättre ekonomi än andra. Det finns en hel del saker som studiemedlet ska räcka till, och många gånger kan man behöva prioritera. Men vad bör man tänka på när det är dags att planera budgeten?

[IMAGE=cusB93bGVL5W.jpg]

Kläder och smink

Som student behöver man, precis som alla andra, kläder att ha på sig. Man kan också vilja köpa lite smink om man tycker om att sminka sig. Om man en månad vill köpa sexiga underkläder kanske man får prioritera om lite i sin budget. När det gäller smink och kläder kan det vara klokt att ha lite koll på att man inte bara kan shoppa loss så fort pengarna kommer in på kontot utan man måste också se till att ha pengar till allt annat.

Nöjen

Nöjen är också en sådan sak som bör ingå i studentens budget, men den bör inte prioriteras allt för högt. Under vissa månader kanske man har varken tid eller råd att gå på bio, teater eller vad det kan handla om. Man kan behöva lägga pengarna på annat, eller kanske spara dem till en annan månad.

Mat

När det gäller mat måste man äta. För att spara pengar kan det vara klokt att lära sig laga lite studentmat istället för att gå på restaurang. Man behöver inte leva på nudlar eller spaghetti och ketchup bara för att man är student. Det finns faktiskt en hel del annan mat som är billig och god att äta. Om man prioriterar sin matbudget lite kan man till och med äta riktigt lyxigt.

Kollektivtrafik

Som student är det i regel för dyrt att ha en egen bil. Då får man istället välja att åka kollektivt. Just kollektivtrafiken är också en sådan sak som måste ingå i budgeten. Om man inte avsätter pengar till det kan det bli svårt att ta sig till och från sin utbildning om man pendlar. Man kanske inte heller kan ta sig till arbete eller till affärer som ligger längre bort.

Alkohol och cigaretter

När det gäller alkohol och cigaretter bör man absolut inte prioritera det högt om man har en tajt budget. Som student bör man undvika att bli beroende av sådant som kostar mycket pengar.

Hem och hushåll

Man bör som student också tänka på att man kan behöva en del saker till hemmet. Det kan vara möbler eller olika förbrukningsvaror. Toalettpapper, hushållspapper, hygienartiklar och allt annat man behöver som inte faller inom kategorin mat kostar också pengar. Det finns i regel många budgetalternativ att välja mellan men trots allt måste man ha pengar för att kunna betala i affären.

Related Posts

© All Right Reserved
ezy