Sjukvård och försäkringar

När du ska plugga utomlands är det viktigt att ha en försäkring som täcker allt som kan hända. Beroende på var du ska studera kan du även behöva en sjukvårdsförsäkring. Hälften av alla som studerar utomlands blir sjuka eller skadade sägs det, och om du då skulle behöva betala vården ur egen ficka kan det bli väldigt kostsamt.

Du kan ha sönder något eller till och med bli stämd, vilket också kan kosta dig enorma summor, så därför kan det vara klokt att ha en försäkring som täcker även utanför Sveriges gränser. Vissa universitet kräver dessutom att studenterna är försäkrade för att de ens ska få lov att delta i undervisningen. Läs gärna denna övergripande artikel i Svenska Dagbladet för att få mer kött på benen om vad som gäller vid studier utomlands.

EU-kortet

Ska du plugga inom EU/EES eller Schweiz är det bra om du skaffar EU-kortet. Det ger dig rätt att få sjukvård på samma villkor som de boende i landet. Du betalar endast patientavgifterna om du vänder dig till vårdinrättningar som är anslutna till det allmänna systemet. Detta gäller sjukhus- läkar- och tandläkarbesök. Det gäller för akut vård som inte kan vänta tills du kommer hem igen och utfärdas av Försäkringskassan. Kontakta dem och beställ kortet i god tid innan du ska resa.

Observera att du kan behöva teckna en tilläggsförsäkring på din hemförsäkring när det gäller hemtransport vid sjukdom eller förlust av lösöre under studierna utomlands. Bara för att du har skaffat EU-kortet betyder inte det att du får gratis ambulansflyg hem om du blir riktigt sjuk och måste avbryta studierna. Om du har rätt till vård eller inte beror också på i vilket land du befinner dig, samt om du är skriven i landet du studerar i eller om du är folkbokförd i Sverige under tiden. För att undvika överraskningar är det viktigt att kolla upp detta noga.

Related Posts

© All Right Reserved
ezy