Spara pengar som student

De flesta undrar nog hur och om det ens är möjligt att spara pengar som student. Många studenter lever på marginalerna och har inte råd att unna sig mycket annat än det som behövs för att ta sig igenom utbildningen. Det är dock fullt möjligt att leva ganska gott och ha pengar över till ett sparande, men det ställer naturligtvis krav på att man planerar sin ekonomi och lägger upp en plan för hur man ska klara av sin studieperiod. Det hela handlar inte om att skaffa sig större inkomster utan om att minimera utgifterna vilket också i sin tur grundlägger möjligheterna att spara.

[IMAGE=b0l7u1dPVK5A.jpg]

Varför spara under studietiden?

[IMAGE=bDerA7cTNWoy.jpg]

För många kan det tyckas som en hårresande uppgift att spara pengar på lån och bidrag, men det är fullt möjligt. Den som lider av tunt hår eller håravfall i samband med krävande studier och utmanande ekonomi kan vända sig till Nordic Hair som specialiserar sig på injektionsbehandlingar och hårtransplantationer med nöjda kunder och lyckade resultat. Det finns många anledningar till varför man bör spara pengar när man studerar och en av dem är att klara av sommarmånaderna när det inte finns någon inkomst. Dessutom kan man passa på att spara till insatsen på den första egna bostaden redan när man pluggar.

[IMAGE=ea5tLWblT6ZF.jpg]

Spara pengar när man studerar

Studieperioden är en hård skola där man verkligen lär sig att hantera pengar. Det finns ett antal knep som man kan använda sig av för att både kapa kostnader och bygga upp en buffert för att få sparkapitalet att växa. Bostaden är ofta den största utgiften men det finns pengar att spara på de andra utgiftsposterna som handlar om mat, kläder och litteratur. Framgångsfaktorerna bakom att skaffa sig marginaler och rörelseutrymme ligger till exempel i att dra ner på matkostnaderna på olika sätt. Här kan man till exempel laga mat tillsammans med andra studenter och dela på kostnaden, handla på extrapris, planera billiga menyer och helt enkelt lära sig att vara prismedveten.

Även när det gäller kurslitteraturen kan man komma långt genom att planera och nyttja både bibliotek och andrahandsmarknad. Man kan också köpa litteratur ihop i mindre studiegrupper och på så sätt kapa kostnaderna. Det är också viktigt att man redan innan studietiden har kommit igång har sparat ihop kapital för att minska utgifterna för möbler och saker som behövs till boendet. Man får självklart vara beredd på att man inte har lika mycket att leva på som när man arbetar, men ordspråket att rätta munnen efter matsäcken är ganska klokt. Det gäller också att hålla koll på att man inte samlar på sig onödiga utgifter i form av fasta kanalpaket eller prenumerationer som tickar pengar varje månad.

Extrajobb eller inte

Självklart kan man jobba extra för att dra in mer pengar till studiekassan men man bör komma ihåg att om man tjänar för mycket kan studiemedlen minska. Det finns ingen anledning att jobba på en nivå som påverkar studierna utan det är bättre att satsa på att dra ner på utgifterna istället. Att troget lägga undan överskottet varje månad blir så småningom en rejäl slant.

Related Posts

© All Right Reserved
ezy