Studentekonomin – tips och råd när du behöver låna utan inkomst

Drygt 10 000 kronor i månaden – mer än så bör du inte räkna med i din maxbudget som student. Många nykläckta studenter står inför en ekonomiskt utmanande höst och har dessutom dåliga kunskaper om hur lån, räntor och studiestödssystemet fungerar. Här följer några kloka tips och råd att ta till sig inför terminsstarten.

Oavsett hur noggrann och duktig du är att hålla ordning på kassaflödet, ibland inträffar ändå livet.

Då kan det vara skönt att veta att det faktiskt finns en hel del alternativa och smarta lösningar när du behöver få ett lån utan inkomst för att lösa situationen. Exempelvis kan det ibland bli högt tryck på CSN och dröja innan du får ut ditt studiestöd eller studielån, då kan det vara skönt att veta att du har flera alternativ att välja emellan om du behöver köpa en ny dator, mobil eller något annat material som krävs för dina studier.

Läs noggrant igenom lånevillkoren och vilken ränta du lånar så att du gör ett medvetet val när du bestämmer dig för att låna pengar. Idag finns det dock gott om information online så att du i lugn och ro kan läsa på om dina valmöjligheter.

Även om du sparat pengar från sommarjobbet är det starkt att rekommendera att du ansöker om studiebidrag för att skapa en stabil grund för din studentekonomi.

Många oroar sig i onödan över att ta ett studielån och känner kanske inte till att studielånet är ett av de mest förmånliga lånen du kan få. I slutänden är det givetvis upp till var och en att ta ställning till vilken typ av ekonomiskt utrymme man behöver, men framförallt för dig som nu börjar studera för första gången är det lätt att kalkylera fel. Att studera på heltid på en avancerad utbildning är precis lika krävande som ett heltidsjobb, så tänk på att din budget måste utgå från verkligheten som den ser ut. Försök att inkludera tillräckligt med utrymme för god och näringsrik mat som ger dig den energi du behöver. Rannsaka dig själv och fundera över om alla klädinköp och take away från favoritsushin verkligen är nödvändiga?

Alla är vi unika, så tänk noga igenom vad just du behöver för att vardagen ska fungera som önskat.

Lycka till med studentekonomin!

Related Posts

© All Right Reserved
ezy